16 december 2010

These sounds fall into my mind


Je t'attends, et cette fois j'espère que tu m'apporteras grand chose.

Idag satt jag och granskade den lilla lägenhet vi har till vårt förfogande och var lite chockad över insikten att det snart är jul. Mamma Camilla har tagit sin mammaroll på allvar iår och skickat oss ett julkolli med diverse julpynt för att vi ska komma i tomtestämning. Trots detta fina pynt (tack mamma) så känns det ÄNDÅ som att det är massa saker som fattas för att julstämningen ska vara på plats t.ex. snö, NKs julskyltning, torra lussebullar, julmust och a pengar att handla julklappar för. Till och med när vi ställde oss i en tunnel med gynnsam akustik och sjöng ”tänd ett ljus” i flera stämmor med våra körgossar gick det inte att se julen framför sig.

Att fira jul i Paris kommer däremot bli grymt kul nästan FÖR ATT det inte är samma julstämning som i Sverige, inga tvungna möten med folk man träffar vid ett tillfälle om året och låtsas kunna namnet på, inget hetsätande av deg och inga presentkort på åhléns. Nej vår jul kommer bli något utöver det vanliga och vi ska leka tvärtomleken. Vi ska göra precis tvärtemot allt man brukar göra, höja värmen på elementet och ha tropiskt tema istället med tapas och tequila och bara skratta.

Här kommer det lagas julmat, så länge det är två prinskorvar i taget.

Just nu sitter jag och mamma på donken och har lagt en kväll av "rövande" (vårt verb för att dricka rödvin) bakom oss och jag funderar på varför allt som t.ex. seriösa byggnader blir klädda i tramsigt glitter, hemlösa ser extra hungriga ut och butiksshefers pupiller förvandlas till dollarteckan så fort det slårt över till 1 december. Trots att det är mysigt att se att julen gjort entré kan jag inte hjälpa att det ser ut som en för trång, stickig jumper som man fått av farmor på Paris vackra byggnader. Att den mest prestigefulla av katedraler som bl.a. finns till minne av Victor Hugo och Voltaire är pyntad med blinkande rudolfs är uppriktigt sagt lite awkward. Paris är vårens stad och det ska alltid vara april.

Jag kan erkänna att julen som den är i Sverige inte finns någon annanstans och trots att allt är precis är som vi vill ha det är det ungefär som att stoppa fingrarna i en nästan tom syltburk, man når inte riktigt in till det sista söta. Men du kan hoppa upp och klappa dig i arslet på att vår jul kommer bli episk. Vi har laddat upp rejält och är nu förberedda på allt, jul i världens bästa stad med några av de jag älskar mest. CALÉÈÈÉ.

Min julkyss går till Ronald McDonald, tack för att du står vid oss i vått och torrt

puss


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar