31 maj 2011

En hyllning till Sverige




Hej sverige!
Jag har nu lagt ner ungefär ett och ett halvt år här i Paris på att göra listan med saker som är dåliga med Sverige längre. Listan som mest består av mina egna irritationer som "hatar att handtaget i tunnelbanerulltrapporna går snabbare än själva trappan" har nu bleknat lite efter ett tag i en stad som inte är fläckfri den heller.

I helgen var jag i världsmetropolen Göteborg för att hålla hand med francis och köa till systemet på fredag kväll med 1,3 miljoner andra personer.
Som varje gång på besök i Sverige gjorde vissa saker på irritationslistan mig helt galen,
typ:
"finns det inga andra skor än converse?"
"hur fan kan det vara 10 grader i juni?"
"vem sa åt ett helt land att köpa sodastream och spikmatta?"
"varför i helvete kallas det radio om det enda de kan spela är Veronica Maggio?"
och framför allt "HUR KAN BRÖD VARA SÅ FRUKTANSVÄRT DYRT?!"




Efter en finfin helg kom jag dock underfund med en grej på flygplanet hem att Sverige ändå inte är så dumt. Maggios ord (som så klart till och med ekade på flygplanet) om att 10 000 meter över jorden ser man allt mycket klarare, och det gör man. Tittar men ner på Sverige från ett flygplan kan man inte annat än att få ett stick i hjärtat, det är ju så jävla gulligt. Röda hus med vita knutar i ett hav av grönt och mil till civilisation är inte så vanligt nu för tiden, men i Sverige lyckas vi.

Man kan leka personen som flyttade ifrån kylan, bag-in-box, jantelagen, folk som ställer upp varor på bandet med streckkoderna åt samma håll, herr gårman, att ignorera sina grannar, bokhyllan billy och systemetköerna. Men jag vill hellre vara personen som älskar Sverige, dock bara på distans. Sverige är toppen ändå, finns det någonstans i världen där allt är så himla bekvämt som i Sverige? Du behöver inte tänka på vad du ska göra på onsdagskvällarna, det tar TV4 hand om och oroa dig inte - alla caféer i Sverige har laktosfri mjölk.




Sverige är blått och gult, rött och blått men för det mesta grått och tack för att du gör så jag känner mig så hemma när jag är där, men framförallt för att du får mig att hitta anledningar till att vilja stanna utomlands.

Heja Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar